Zupa krem z dyni piżmowej z ziemniakami

Pyszna zupa krem z dyni piżmowej

Zdrowa i pożywna zupa krem z dyni piżmowej jest sycąca i smakuje wyśmienicie. Jedna dynia spokojnie wystarczy na posiłek dla trzech osób. Taki wegetariański / wegański obiad zasmakuje nawet największemu niejadkowi.

 

Składniki: 

  • 1 dynia piżmowa
  • 3 marchewki
  • 5 dużych ziemniaków
  • przyprawy: sól i czarny pieprz




 

Przygotowanie: 

Z dyni odkroić górę i dół, a następnie przekroić ją na pół. Łyżką wyciągnąć nasiona (można je ususzyć i zjeść) i obrać dynię ze skóry za pomocą noża. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Na dno wlać trochę wody i dusić dynię aż zmięknie (ok 30-40 minut). W tym czasie obrać marchewki i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować ziemniaki i marchewki z odrobiną soli. Miękką ugotowaną dynię oraz marchewkę rozgnieść tłuczkiem, a następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać ugotowane ziemniaki i wymieszać. Podawać posypane pietruszką.

 

Zupa krem z dyni piżmowej z ziemniakami

Zupa krem z dyni piżmowej z ziemniakami

Zupa krem z dyni piżmowej z ziemniakami

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny




Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z dyni piżmowej z ziemniakami
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *