Wegetariańska zupa pomidorowa z ryżem

Smaczna zupa pomidorowa z ryżem w wersji wegetariańskiej

Choć niektórym trudno w to uwierzyć, zupa bez mięsa też może być smaczna. Znana wszystkim zupa pomidorowa z ryżem to dobry pomysł na wegetariański obiad. Aby była jeszcze bardziej wartościowa, dodajemy do niej brązowy ryż, z mnóstwem minerałów i błonnikiem. Taka zupa poza tym, że zaspokoi głód, wpłynie również pozytywnie na przemianę materii i odżywi komórki wartościowymi składnikami.

 

Składniki (na duży garnek):

  • 2 selery
  • 10 korzeni pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 10 marchewek
  • przyprawy: pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, sól
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 6-8 pomidorów
  • 3 woreczki brązowego ryżu

 
Zdrowa żywność przyprawy

 

 

Przygotowanie:

Seler, pietruszkę, por, cebulę i marchewki obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Warzyw powinno być dużo, aby wywar miał dobry smak powinny one wypełniać cały garnek. Całość gotować aż warzywa zmiękną, dodać łyżkę soli. Ryż ugotować w osobnym garnku. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórki i zblendować na gładką masę. Do pomidorów dodać przecier pomidorowy oraz odrobinę gorącej zupy. Przecier wlać do zupy i wymieszać. Dodać ugotowany ryż. Gotowe 🙂

 

Wegetariański bulion warzywny

Wegetariańska zupa pomidorowa z ryżem

Wegetariańska zupa pomidorowa z ryżem

 

Czas przygotowania: 1 godzina

 

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Wegetariańska zupa pomidorowa z ryżem
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *