Surówka z młodej kapusty i marchewki

Raw Food, czyli pyszna surówka z młodej kapusty

Wiosna to czas, kiedy natura obficie obdarza nas młodymi, świeżymi warzywami. Trzeba to wykorzystać, szczególnie, że biała kapusta smakuje o wiele lepiej, kiedy jest młoda. Surówka z młodej kapusty i marchewki stanowi świetny dodatek do obiadów, zawiera w sobie bowiem mnóstwo witamin i minerałów, m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy. Będzie więc idealna dla uzupełnienia braku witamin po długiej zimie.

 

Składniki: 

  • Pół młodej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub zielonej pietruszki
  • 2 łyski oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól himalajska i pieprz czarny do smaku

 




 

Przygotowanie: 

Młodą kapustę poszatkować i obficie przepłukać wodą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w cienkie paseczki. Koperek lub pietruszkę pokroić drobno. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżę soku z cytryny. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

 

Surówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty i marchewki

 

Czas przygotowania: 2o minut




Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *