Sos mascarpone z pieczarkami

Kremowy sos mascarpone

Sos mascarpone to świetny dodatek do makaronu, szczególnie, jeśli zawiera jeszcze pieczarki w dużych kawałkach. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, a smakuje wyśmienicie. Można go również podać z ryżem. Takie danie stanowi świetny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • pół kg pieczarek
  • trzy duże cebule
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
  • Przyprawy: czarny pieprz, sól himalajska, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

 

Zdrowa żywność przyprawy

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Pieczarki umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić na małym ogniu aż zmiękną. Przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym, szczyptą soli himalajskiej i ziołami.

cebula_pieczarki

sos_mascarpone_z_pieczarkami

 

Do pieczarek i cebuli dodać serki mascarpone i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia serków

sos_mascarpone_z_pieczarkami

 

U mnie sos podany został z makaronem razowym, pychotka 🙂

sos_mascarpone_z_pieczarkami_makaron

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Sos mascarpone z pieczarkami
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *