Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek

Pyszny sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek

Kto uwielbia ciemne sosy temu spodoba się przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek. Doskonały zarówno jako dodatek do dań – pierogów z kapustą i grzybami lub krokietów, a także do ryżu, ziemniaków czy makaronu. Wyjątkowy aromat nadają mu suszone grzyby, a pieczarki dopełniają smaku.

 

Składniki:

  • 200 gram suszonych grzybów
  • 500 gram pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki razowej
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, łagodna papryka w proszku




 

Przygotowanie:

Suszone grzyby pokroić na małe kawałki i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pieczarki pokroić na małe kawałki i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie na rumiany kolor. Następnie dodać do niej mąkę razową i wymieszać.

 

Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek

 

Wszystkie składniki połączyć razem (łącznie z wodą, w której gotowały się suszone grzyby i wodą, która wydzieliła się podczas duszenia pieczarek). Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

 

Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek

Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek



Czas przygotowania: 30 minut

 

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *