Sok jabłkowo pomarańczowy

Owocowy sok jabłkowo pomarańczowy

Każda pora roku jest odpowiednia na to, by wydobywać z owoców to, co w nich najlepsze. Sok jabłkowo pomarańczowy to bogactwo witamin i prawdziwa bomba energetyczna. Słodki smak skusi największego niejadka, dlatego taki sok jest dobrą alternatywą dla osób dorosłych i dzieci, które niechętnie jedzą owoce w naturalnej postaci.

 

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 3 pomarańcze
  • 3 duże jabłka (czerwone są słodsze, zielone bardziej kwaskowate, można użyć i jednych i drugich)

 

Jabłko posiada właściwości detoksykujące, zawiera bowiem pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, dzięki którym z organizmu usuwane są toksyny , metale ciężkie i zły cholesterol. Pomaga również oczyszczać wątrobę i nerki.

Pomarańcza zaś to ogromne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i sprawia, że mniej chorujemy. Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, który pomaga w usuwaniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dzięki niej organizm łatwiej przyswaja żelazo, co pomaga w leczeniu anemii. Dzięki zawartości naturalnych cukrów po wypiciu soku z pomarańczy otrzymasz niebywały zasób energii.

 

Zobacz dobre wyciskarki do soków


Dobre wyciskarki do soków

 

Przygotowanie:

Jabłka umyć i pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucać owoce na przemian do wyciskarki. Gotowe 🙂

 

jablka_pomarancze

Sok_jablkowo_pomaranczowy

Sok_jablkowo_pomaranczowy

09_sok_jablko_pomarancz_4

 

Czas przygotowania: 15 minut

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Sok jabłkowo pomarańczowy
Opublikowano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *