Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem

Coś słodkiego dla każdego – ciasteczka serowe z dżemem

 

Pyszne ciasteczka, składające się tylko z 3 składników. Szybkie i proste w przygotowaniu (takie uwielbiam najbardziej 😛 ) i uwaga… sycące! Są kruche, słodkie i przepyszne!

 

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g białego sera
  • 200g mąki pszennej

Rogaliki tylko z 3 składników! Proste wykonanie.

 



Przygotowanie:

Masło podzielić na małe części, aby łatwiej było je zmiksować (najlepiej ogrzać do temp. pokojowej). Wymieszać wszystkie składniki mikserem, a potem ugnieść ręką na gładkie ciasto. Uformować kulkę i włożyć ją na minimum 2h do lodówki.

Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem

 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na cienki placek – w formie koła, i podzielić na równe części tak, jakbyśmy kroili pizzę. Każdą część wysmarować dżemem i zawinąć jak rogalik. W ten sposób powstaną ciastka w formie rogalików. Inna – szybsza forma to rozwałkowanie ciasta na placek grubości ok 2 cm i wysmarowanie go w całości dżemem. Placek należy zwinąć w rulon jak naleśnik i pokroić na kawałki długości ok 3 cm.

Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem

 

Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż rogaliki w małych odstępach (odrobinę urosną). Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz rogaliki przez 35 minut (u mnie grzanie góra-dół, środkowa półka).

Ciepłe rogaliki / ciastka posyp cukrem pudrem.

 

Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem

 

Czas przygotowania: około godziny (bez pobytu ciasta w lodówce)

 

 

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *