Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

Przepis na leczo

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią jest dosyć popularny. Ta pyszna potrawa jest bardzo sycąca i wystarcza dla całej rodziny. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale jeśli zrobi się większą ilość to wystarcza na więcej porcji. A chętnych do miseczki leczo jest zawsze wielu 🙂

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 1 duża kiełbasa zwyczajna
  • 2 papryki żółte
  • 3 papryki czerwone
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 6 pomidorów
  • Przyprawy: Pieprz czarny i pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, suszona bazylia

 

Zdrowa żywność przyprawy

 

Przygotowanie:

Cebulę, kiełbasę, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę

Leczo_składniki

 

Cebulkę i kiełbaskę podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do większego garnka i dodać paprykę oraz cukinię. Wszystko wymieszać.

Leczo_składniki

 

Dolać odrobinę wody i położyć na to pomidory (wcześniej sparzone gorącą wodą). Przykryć pokrywką i dusić przez ok 10 minut, żeby warzywa zmiękły (ale nie rozmiękły – muszą być chrupiące).

Leczo_składniki

 

Po 10 minutach z pomidorów zdjąć skórki, rozdrobnić je łyżką i dusić jeszcze przez 5 minut, aby zrobił się z nich sos

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

 

Sos wymieszać i sowicie przyprawić czarnym i ziołowym pieprzem, papryką słodką i bazylią.

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

 

Można podawać z ciemnym chlebem razowym

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią
Opublikowano
Łączny czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *