Przepis na kopytka domowe

Domowy przepis na kopytka ziemniaczane

Często zdarza mi się, że z obiadu zostają niezjedzone ziemniaki. A ponieważ staram się zawsze optymalnie zarządzać ilością jedzenia w domu, aby nic się nie marnowało, na każde nie zjedzone danie mam sposób. Ze starych – wczorajszych ziemniaków można zrobić pyszny obiad następnego dnia. Zobacz, jak zrobić kopytka używając tego, co zostało z obiadu.

 

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków
  • 400 gram mąki + mąka do podsypywania
  • 2 jajka
  • sól, pieprz czarny

 




 

Przygotowanie: 

Ziemniaki ugotować na parze, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę. Dodać jajka i mąkę, doprawić pieprzem. Zagnieść ciasto, uformować z niego podłużne ruloniki i pokroić na małe części.

przepis na kopytka domowe

 

W dużym garnku ugotować wodę z dodatkiem łyżki soli. Do gotującej się wody wrzucać porcjami kopytka i zaczekać aż wypłyną na wierzch. Pogotować jeszcze około 30 sekund i łyżką cedzakową wyjąć je do durszlaka. Odsączone kopytka można przełożyć do miski.

Kopytka można podawać ze skwarkami, z tłuszczykiem (np. z masłem), z podsmażoną cebulką i pieczarkami, z ulubionym sosem oraz z surówką (np. z surówką z młodej kapusty i marchewki) 🙂

przepis na kopytka domowe przepis na kopytka domowe

 

 

Czas przygotowania: 2 godziny

 

 




Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Przepis na kopytka domowe
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *