Placki z twarogiem na słodko

Pyszne placki z twarogiem na śniadanie

Uwielbiam śniadania na słodko, dlatego placki z twarogiem są jednym z moich ulubionych dań. Można usmażyć je dzień wcześniej i chłodne zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Wyśmienicie smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i z dodatkiem owoców lub dżemu. Są proste w wykonaniu i można posłodzić je miodem lub innym zdrowym słodzikiem, bez konieczności użycia cukru.

Składniki: 

  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki miodu (jeśli jest płynny to 4 łyżki)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia.

 



Przygotowanie: 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy razem z rozdrobnionym twarogiem, miodem i jogurtem. Do twarogu dodajemy pianę z białek oraz mąkę i mieszamy wszystko łyżką, aż ciasto będzie gęste. Na patelni smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron (placuszki można trochę rozpłaszczyć, aby nie były zbyt grube i dobrze się usmażyły).

Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z cukrem i jajkami. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy aż połączą się na dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnię porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy, smażymy na złoto z obu stron.

 

Placki z twarogiem na słodko Placki z twarogiem na słodko

 

Czas wykonania: 15 minut wyrobienie ciasta + czas potrzebny do usmażenia

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Placki z twarogiem na słodko
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *