Omlet z płatkami owsianymi na słodko

Pyszny omlet z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i rodzynkami

Świetny pomysł na pożywne śniadanie (lub jak kto woli również obiad i kolację) to omlet z płatkami owsianymi. Omlet w wersji na słodko, z dodatkiem siemienia lnianego, rodzynek i dżemu da Ci energetycznego kopa na cały dzień. Możesz zjeść go na ciepło albo po ostygnięciu zabrać do pracy lub szkoły, jako drugie śniadanie. Danie to mogą jeść dorośli i dzieci, jest więc świetne, kiedy przygotowujesz posiłek dla całej rodziny.

 

Składniki (na jedną porcję):

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garść rodzynek
  • 3 jajka
  • sól himalajska, pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
  • dżem domowej roboty dla słodszego smaku

 

bakalie_suszone

 

Przygotowanie: 

Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki wsypać do talerza i przemieszać. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać masę. Zostawić na 5 min, aby płatki trochę nasiąkły. Całą masę wylać na patelnie i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Kiedy trochę się przyrumienią omlet się usztywni i będzie łatwo obrócić go na drugą stronę. Omlet można pokroić jak pizzę i ułożyć na nim domowej roboty dżem. Jeśli ktoś woli wersję mniej słodką może nie nakładać dżemu.

 

Omlet z płatkami owsianymi na słodko

Omlet z płatkami owsianymi na słodko

Omlet z płatkami owsianymi na słodko

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

 

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Omlet z płatkami owsianymi na słodko
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *