Knedle ziemniaczane z pieczarkami

Pyszne knedle ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kto uwielbia knedle ziemniaczane ten ucieszy się z tego przepisu. Proste w przygotowaniu i genialne w smaku pyzy z ziemniaków z nadzieniem pieczarkowym to danie mocno sycące, z powodzeniem więc nakarmisz nim całą rodzinę. Nie wymaga dużej ilości składników i można przygotować je w godzinę.

 

Składniki:

Knedle:

  • 2 kg ziemniaków
  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pieprz i sól

 

Nadzienie:

  • Pół kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól, zioła prowansalskie

 

 

Zdrowa żywność przyprawy

 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować (ja gotowałam ziemniaki na parze)

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pieczarki pokroić na drobne kawałki, dodać do cebuli i dusić aż zmiękną. Doprawić pieprzem i solą oraz ziołami. Dosypać bułkę tartą.

Knedle ziemniaczane z pieczarkami farsz

 

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z mąką pszenną i jajkami, doprawić pieprzem i solą. Ugnieść ciasto. Uformować z niego wałki i pokroić na małe części, z których zrobić małe placki. Na placki nakładać farsz, a następnie zamknąć go w cieście formując kulkę.

Knedle ziemniaczane z pieczarkami pyzy ziemniaczane

 

Pyzy wrzucać do garnka z wrząca posoloną wodą i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową. Można podawać z roztopionym masełkiem lub surówką.

Knedle ziemniaczane z pieczarkami pyzy z ziemniaków

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *