Kapuśniaki z ciasta drożdżowego

Pyszne kapuśniaki, idealne do barszczu lub na zimno

Kapuśniaki to przekąska, która smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się idealnie jako przystawka na sylwestra, urodziny lub inną domową imprezę. Można przegryzać je do barszczyku lub rosołu. Pyszne  drożdżowe ciasto w połączeniu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów dają niezapomniane wrażenia smakowe.

 

Składniki:

  • farsz z tego przepisu – farsz z kapustą i grzybami
  • 0,5 kg mąki (u mnie biała mąka, typ 650)
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego (np jogurt typu greckiego)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml ciepłego mleka (preferuję mleko roślinne)
  • szczypta soli
  • mak do posypania kapuśniaczków
  • 1 jajko




 

Przygotowanie:

Przepis na farsz znajdziesz tutaj.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 15 min aby zaczął pracować – pojawią się bąbelki. Do miski lub garnka wsypujemy mąkę, zaczyn drożdżowy, miękkie masło i jogurt naturalny oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Ostawiamy ciasto na ok 45 minut, aby wyrosło.

 

Kapuśniaki z ciasta drożdżowego Kapuśniaki z ciasta drożdżowego

 

Na posypanej mąką macie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na kwadraty. Nakładamy na nie farsz i zawijamy tak, aby zlepić razem wszystkie cztery rogi. Pomiędzy krawędziami kapuśniaczków mogą zostać małe dziurki, przez które widać będzie farsz.

Kapuśniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni celsjusza (termoobieg) lub 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez ok 18-20 minut, aż kapuśniaczki ładnie się zarumienią.

 

Kapuśniaki z ciasta drożdżowego Kapuśniaki z ciasta drożdżowego

 

Kapuśniaki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno, będą świetnie pasować do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Sprawdzą się również jako samodzielna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach domowych.

 

Kapuśniaki z ciasta drożdżowego

 

Czas przygotowania: 3 godziny

 



Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Kapuśniaki z ciasta drożdżowego
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *