Jaglane rafaello czekoladowe z orzeszkiem

Domowe kokosowe jaglane rafaello z czekoladą

Domowe rafaello kokosowe z kaszy jaglanej to przysmak wielu dzieci i dorosłych. Tutaj pokazana jest wersja czekoladowa, z orzeszkiem w środku. Jaglane rafaello znika z talerza w okamgnieniu więc lepiej od razu zrobić większą ilość kulek. Takie zdrowe słodycze smakują szczególnie latem, ponieważ trzymane w lodówce przyjemnie chłodzą.

 

Składniki:

  • 200 gram kaszy jaglanej (lub 2 woreczki)
  • mleko kokosowe z wiórków kokosowych
  • suszone daktyle (dla słodkiego smaku)
  • czekolada mleczna z dużymi orzechami
  • wiórki kokosowe do obtaczania kulek

 

Bakalie suszone

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną należy najpierw sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać mlekiem kokosowym i dodać do tego daktyle. Gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę (mieszać aby się nie przypaliło).

 

jak_ugotowac-kasze-jaglana

 

Całość zblendować na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dużymi orzechami i wymieszać z masą jaglaną.

czekoladowa_kasza_jaglana

 

Formować kulki wsadzając w środek orzeszek i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki schłodzić w lodówce (kiedy czekolada zastygnie kulki staną się twardsze).

jaglane_kulki_kokosowe_kasza_jaglana_czekoladowe_rafaello

 

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Jaglane rafaello czekoladowe z orzeszkiem
Opublikowano
Łączny czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *