Fasolka po bretońsku przepis domowy

Pyszna fasolka po bretońsku z kiełbasą

Fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych dań. W szczególności w wersji z kiełbasą. Warzywa strączkowe stanowią dobre źródło białka, taki pożywny obiad jest więc idealny w sytuacji, kiedy chcesz długo pozostać sytym.

 

Składniki:

  • 1 kg białej fasoli Jaś
  • 1 pętko kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy – 3 czubate łyżeczki
  • przyprawy: czarny pieprz, sól, majeranek, kminek




 

Przygotowanie:

Fasolę (1 opakowanie) namoczyć przez min. 8 godzin. Następnie zalać ją nową wodą (wodę, w której się moczyła wylać), posolić i gotować przez 1 godzinę. Podczas gdy fasola się gotuje pokroić w kostkę kiełbasę i cebulę. Podsmażyć je na oliwie. Po godzinie dodać kiełbasę i cebulę do fasoli, doprawić czarnym pieprzem, solą, majerankiem i odrobiną kminku. Dodać 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i gotować jeszcze przez ok 10 minut.

 

fasolka po bretońsku przepis domowy

fasolka po bretońsku przepis domowy

 

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

 



Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Fasolka po bretońsku przepis domowy
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *