Ciasto z truskawkami i budyniem z mąki razowej

Pyszne razowe ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem to gratka dla miłośników słodkości połączonych z owocami. Jeśli dodatkowo upiec je z mąki razowej to wyrzuty sumienia dotyczące jedzenia ciast można schować do kieszeni. Mało składników, prosty przepis, sprawne wykonanie – to duże atuty tego ciasta. Miękki i puszysty biszkopt z pełnoziarnistej mąki pszennej w połączeniu z budyniem na mleku kokosowym, miodem, owocami i galaretką daje niesamowicie genialny smak.

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 1850 lub 2000)
  • 3 duże kopiaste łyżki miody stałego (lub 6 łyżek miodu płynnego)

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka kokosowego

Górna warstwa:

  • Ulubione owoce (u mnie truskawki)
  • 2 galaretki

 

Przepis:

Białka i żółtka oddzielić od siebie. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do niej miód i dobrze zmiksować mikserem. Dodać żółtka i wymieszać. Na końcu dodać mąkę (najlepiej przesianą, aby nie tworzyły się grudki). Masę wylać na posmarowaną masłem blachę. Piec ok 35 minut w temperaturze około 170 stopni.

Puszysty biszkopt razowy z miodem Puszysty biszkopt razowy z miodem

 

Budyń przygotować według opisu na opakowaniu, ale dając mniej mleka (3 szklanki), aby był gęsty i nie rozlewał się. Na upieczone ciasto położyć owoce i zalać budyniem. Wstawić do lodówki aby budyń się schłodził i nieco bardziej zastygł. Następnie ułożyć na nim koleją partię owoców i zalać galaretką. Wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka stężała.

 

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

 

W ciepłe dni ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, aby budyń się nie rozpływał.

Ciasto z truskawkami i budyniem z mąki razowej

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny (bez czasu potrzebnego na stężenie galaretki).

Najważniejsze informacje
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto z truskawkami i budyniem z mąki razowej
Opublikowano
Łączny czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *